Salon Piši nam Pokliči nas Lokacija

SVETOVALNICA: DOM – ZDRAVILO ZA SLAB DAN

Spalnice
Pohištvo za ves dom

Datum objave: 24.03.20

Vsak od nas jih ima- dneve, ko gre vse narobe kljub dobrim namenom in trudu. In ko minejo, potrebujemo dobro mero tolažbe, da ponovno vzpostavimo zdravo energijo in ujamemo ravnotežje, ki je potrebno za dobro počutje. Pri tem nam lahko najboljšo rešitev ponudi znan kraj, ki ga imenujemo dom.

Ob koncu dneva, polnega katastrof, poleg hvaležnosti, da je dan mimo, občutimo pomanjkanje energije in kar nekakšen strah. Takrat se zdi, da smo na dnu. Na noge nas lahko spravijo čisto preproste tehnike, le zavedati se moramo potencialov, ki nam jih nudi varen dom. In to skoraj brezplačno…

Ljudje smo si sicer po značajih različni. Enim koristi samota, drugim pa dobra družba. Ali pa enkrat eno, drugič drugo. V samoti res lažje zberemo misli in razbistrimo glavo. In ni nam treba paziti, kako se obnašamo. Če tako kaže, se lahko razjokamo, smejemo ali kričimo v steno.

Po drugi strani pa ne pravijo zaman, da se s pogovorom breme razpolovi, težava tako rekoč že napol reši. Dnevna soba in kuhinja sta mesti druženja, skupno ukvarjanje z domačimi opravili, posebno s kuhanjem, prav tako pomaga, saj si z uspešno opravljenimi majhnimi nalogami povrnemo načeto samozavest. In če skuhamo še takšno hrano, ki jo imamo v spominu kot tolažilno, uspeh ne more izostati.

Narava zdravi. Tudi vrt, če ga imate, je lahko eno od vaših pribežališč. Sprehodite se po vrtu, bodite pozorni na barve, oblike, vonje in novo rast. Zravnajte držo, dvignite ramena, odprite pljuča, naj zaradi stresa plitvo dihanje postane spet globoko. Poigrajte se z otroki, poskakujte na trampolinu ali tekajte. Ali naredite nekaj vaj, nič zato, če vas bo kdo čudno gledal. Če vrta nimate, pojdite v naravo, lahko tudi s svojim ljubljenčkom, če ga imate.

Tudi kopalnica je lahko vir sprostitve. Zelo topla voda spodbuja izločanje oksitocina, hormona ljubezni. Topel tuš, ki mu sledi hladen obliv, spodbuja krvni obtok, masažni učinek sprošča zakrčene mišice. Kopel nam daje občutek breztežnosti in pomirja. Tudi izbrane dišave nam lahko vzbudijo pomirjujoče spomine. Pomirja tudi žuborenje vode v vodnjaku ali studenčku.

Spalnica bi praviloma morala biti oaza miru. Spanje je naravno zdravilo za buške in praske težkega dneva. A na zdravo spanje se je treba, kakor se čudno sliši, znati pripraviti. Rado se namreč zgodi, da nam delo in težave sledijo v posteljo. Najbolj zdravo je, da se navadimo še pred odhodom v spalnico težave premisliti in narediti par sklepov za njihovo reševanje naslednji dan. Ti sklepi pa naj potem ostanejo pred vrati spalnice, prevzeli jih bomo spet zjutraj.

Nimamo neomejenega vpliva na to, kako prostoren ali kako luksuzen bo naš dom. Kljub omejitvam pa lahko poskrbimo, da bo dom prijeten vsaj s tem, da bo vzdrževan in v mejah razuma pospravljen in čist. Vsaj toliko, da bo v njem prijetno vsem, ki v njem bivajo. Najbolj pa k zdravilnosti doma prispeva razumevanje v družini. To zahteva veliko truda, je pa zato brezplačno.