Salon Piši nam Pokliči nas Lokacija

Sušilno-dezinfekcijski sistem s funkcijo odišavljenja oblačil, obutve in opreme O3 ZONE

Drugo

Datum objave: 13.03.23

Podjetji ALPLES, d.d., Železniki in NELA razvojni center d.o.o. sta v okviru razpisa »SPODBUDE ZA RAZISKOVALNO RAZVOJNE PROJEKTE NOO« kratica »JR RRI NOO« pridobili sofinanciranje projekta z nazivom: Sušilno-dezinfekcijskih sistem s funkcijo odišavljenja Oblačil, Obutve in Opreme (kratica O3 ZONE). Projekt poteka od 28.10.2022 dalje in traja 24 mesecev. Celotna vrednost projekta znaša 545.000 EUR, naložba je sofinancirana v višini skoraj 300.000 EUR, od tega 165.000 EUR za NELA d.o.o. in 135.000 EUR za ALPLES industrija pohištva d.d.. Namen RRI projekta je razviti sušilno–dezinfekcijski sistem za individualno, javno in industrijsko rabo, ki bo vključeval tudi funkcijo odišavljanja oblačil, obutve in ostale opreme.

Projekt O3 ZONE je namenjen razvoju pohištvene komponente za opremo notranjosti garderobnih omar s funkcijo sušenja, dezinficiranja in odišavljanja oblačil, obutve in opreme z uporabo ozonske tehnologije. Nova pohištvena funkcija odlaganja, osveževanja in vzdrževanja vsega naštetega predstavlja novost na področju načina uporabe ozonske tehnologije, uporabniku prihodnosti pa prinaša praktično rešitev, namenjeno udobnemu, zdravemu in okolju prijaznemu bivanju.

Pohištvena funkcija O3 ZONE je namenjena ljudem, ki nimajo možnosti odlaganja, osveževanja in vzdrževanja oblačil, obutve in opreme v hiši ali stanovanju oz. na balkonu ali vrtu. Namenjena je tudi ljudem, ki bivalne površine namesto z obloženimi sušilnimi stojali in radiatorji raje osmislijo drugače, ter v bivalnih prostorih cenijo urejen videz in kvaliteten zrak, brez vlage, plesni in neželenih vonjav. Možnost odlaganja, osveževanja in vzdrževanja oblačil v sklopu pohištvene komponente O3 ZONE bo bistveno pripomogla k prihranku pri porabi bivalnega prostora ali izboljšanju kakovosti porabe prostora. Zmanjšala bo tudi potrebe po uporabi pralnega in sušilnega stroja, kar poleg zmanjšanja porabe vode, pomeni tudi zmanjšanje obremenjevanja okolja z detergenti in mikroplastiko.

Leseno modularno konstrukcijo popolnoma prenovljene ponudbe vgradnih omar in pohištva po meri dopolnjuje nov sistem ozonske dezinfekcije, sistem sušenja in lastno zasnovan difuzor za odišavljanje z naravnimi eteričnimi olji. Krmiljenje sočasnega delovanja funkcij sušenja, dezinfekcije ter shranjevanja bo mehansko in programsko.

Inovacija je namenjena posameznikom in družinam, ki živijo v urbanih naseljih, na majhnih stanovanjskih površinah, kjer ni prostora za sprotno sušenje ali vzdrževanje oblačil, obutve in ostale opreme, primerna pa je tudi za opremo vseh prostorov opremljenih z garderobnimi omarami. Z modularno rešitvijo v sklopu lesenih vgradnih omar in pohištva po meri bo možno opremiti in izkoristiti vsak kotiček stanovanja in uporabnikom ponuditi višjo kakovost bivanja. Modularna zasnova bo omogočala rabo tudi v industrijskih ali športnih aplikacijah.

Celoten načrt „Financira Evropska unija – NextGenerationEU“. Naložba je del ukrepov načrta, ki se financira iz mehanizma Načrt za okrevanje in odpornost (www.noo.gov.si).  Več o financiranju s strani EU na spletni strani www.evropskasredstva.si. Cilj načrta je ublažiti gospodarske in socialne posledice pandemije COVID-19 ter zagotoviti, da bo gospodarstvo in družba bolj trajnostna, odpornejša ter bolje pripravljena na izzive in priložnosti zelenega in
digitalnega prehoda.