Salon Piši nam Pokliči nas Lokacija

Želimo vam vesel materinski dan!

Drugo

Datum objave: 25.03.22

Želimo vam vesel materinski dan!   MATERINSKI DAN!
Želimo vam vesel materinski dan!   MATERINSKI DAN!

Materinski dan

Materinski dan je neformalen praznik posvečen materam.

Praznovanje materinskega dne izvira iz ZDA, kjer ga praznujejo že od leta 1910, v Evropo je navada prišla po prvi svetovni vojni. Materinski dan so v Evropi začeli praznovati po prvi svetovni vojni, vendar ob različnih datumih. Sprva je bil določen 15. maj, potem pa prestavljen na 25. marec. V Sloveniji se po drugi svetovni vojni materinski dan zaradi praznovanja dneva žena, 8. marca, praviloma ni praznoval, danes pa je spet v veljavi in se praznuje na isti dan kot Marijino oznanjenje, torej 25.marec.

Brez sonca roža ne cveti,
a nam brez mam živeti ni.
Zahvalim soncu se za cvet,
a tebi, ker ves moj si svet!

 

Zgodovinska dejstva

Eden od prvih zapisov za praznovanje Materinskega dne v ZDA je bila razglasitev Materinskega dne, ki ga je pripravila Julia Ward Howe.

Napisala ga je leta 1870,  to je bila hkrati tudi želja za zaustavitev prelivanja krvi v ameriški državljanski vojni in francosko-pruski vojni. Razglasitev je bila vezana na feministično prepričanje Julie Howe, v okviru katerega naj bi ženske imele odgovornost, da oblikujejo svojo vlogo tudi na politični ravni.
V naslednjih letih po razglasitvi Materinskega dne je Ann Jarvis ustanovila delovni klub Mothers’ Day Work Clubs, ki je bil v bistvu klub petih mater, ki si je prizadeval za izboljšanje sanitarnih in zdravstvenih pogojev. Leta 1907, dve leti po smrti Ann Jarvis, je njena hči Anna Jarvis pripravila spominsko obeležje za mamo in začela s kampanjo, da bi bil Materinski dan priznan kot uradni praznik v ZDA.

Čeprav je bila uspešna že leta 1914, je bila razočarana s komercializacijo praznika, sploh v letih po 1920.

Praznik v ZDA so sprejele tudi druge države in kulture, mnogokrat so datum spremenili, da je ustrezal že obstoječim praznovanjem v čast materinstva, kot npr. Mothering Sunday (materinska nedelja v Veliki Britaniji) ali v Grčiji; pravoslavno praznovanje Predstavitev Jezusa Kristusa v templju (2. februar). V nekaterih državah se je spremenil datum, da je bil v skladu s cerkvenim praznikom, tako kot dan Device Marije v katoliških državah, ali rojstni dan hčere preroka Mohameda v islamskih državah.

Obseg praznovanja po različnih državah je zelo različen. V nekaterih državah je potencialno žaljivo, da se ne obeleži Dan matere. V rimsko-katoliški cerkvi je praznik močno povezan z vlogo Device Marije. V mnogih katoliških domovih imajo družine posebno svetišče namenjeno Mariji in Marijinemu vnebovzetju.

Povezava Materinskega dne in Dneva očeta

Dan matere je praznik, namenjen v čast materam in praznovanju materinstva, materinskih obveznosti in vpliva mater v širši družbi. Praznik praznujejo na različne dni v mnogih delih sveta, še najpogosteje pa marca, aprila ali maja. V mnogih državah praznik dopolnjuje Očetovski dan, slavnost v čast očetom.

Materinski dan (ZDA)

ZDA praznujejo Materinski dan na drugo nedeljo v maju. Julia Ward Howe je svoj Materinski dan razglasila leta 1870 kot poziv za ženske, da se pridružijo podpori za razoroževanje v državljanski vojni. V letih 1880 in 1890 je bilo še več dodatnih poskusov za vzpostavitev ameriškega Materinskega dne, a to ni preseglo lokalne ravni. Sedanji praznik je ustvarila Anna Jarvis v Graftonu (zahodna Virginia), leta 1908. Jarvisova je želela doseči sanje svoje matere, kako vzpostaviti praznovanje za vse matere, čeprav ideja ni bila množično sprejeta, dokler ni angažirala storitve bogatega trgovca v Philadelphiji, Johna Wanamakerja.

Še naprej je promovirala praznik materinstva, dokler ga predsednik Woodrow Wilson ni uradno priznal kot državni praznik leta 1914. Anna Jarvis je umrla leta 1948 z obžalovanjem, da se je njena ideja spremenila v komercialno prodajanje cvetja in ostalih daril. Namreč drži, da je v Združenih državah Amerike, Dan matere še vedno eden od največjih praznikov, ki ga spremlja množična prodaja cvetja, voščilnic, in podobnih daril, je pa tudi praznik, čigar dan zaznamujejo telefonski klici, večkrat med različnimi ameriškimi državami.

Ne glede na komercializacijo mnogi podpirajo Materinski dan v čast vseh mater po celem svetu, kakor tudi podjetje Alples.

Čestitamo ob prazniku!

Želimo vam vesel materinski dan!   MATERINSKI DAN!
Želimo vam vesel materinski dan!   MATERINSKI DAN!

Želimo vam vesel materinski dan!   MATERINSKI DAN!

Želimo vam vesel materinski dan!   MATERINSKI DAN!