Salon Piši nam Pokliči nas Lokacija

Barve v otroški sobi

Otroške in mladinske sobe

Datum objave: 29.04.18

Ne glede na izbiro pohištva, barv, motivov in vzorcev, moramo imeti pred očmi dejstvo, da je otrok tisti, ki bo v sobici prebival, v njej se mora otrok počutiti varnega in domačega. »Pri izbiri barve otroške sobe je dobro biti nekoliko previden, saj so barve pomembne pri počutju posameznika in njegovem delovanju.

Svetujemo, da strop ostane bel; s tem dosežemo učinek višine in prostornosti sobe, hkrati pa se izognemo izgledu škatle s pokrovom, ki prostor zniža in tlači k dnu. Vse stene naj ne bi bile močnih in kričečih barv, saj lahko dosežejo pri malčkih učinek nemiru, nekatere močne barve lahko dolgoročno zamorijo, še posebej, če so v temnejših odtenkih, kot je močna bordo rdeča, temno zelena, temno modra, rjava, poleg tega pa optično ožijo prostor. Močne barve se prihranijo za detajle in popestritev prostora, denimo za slike, posterje, tako na stenah, kot na pohištvu.

Bela barva je že dolgo stoletja uporabljana in prostor optično poveča, je barva domišljije in hkrati kombinacija vseh treh naravnih barv. Najboljše so nežne, pastelne barve, v nevtralnih ali toplih odtenkih, kot so pastelna zelena, sahara ali mareličnanežno modro barvo je dobro kombinirati s toplejšimi odtenki ali detajli, da se izognemo občutku hladu, ter nežni rožnati in vijola odtenki z večjo noto rdeče (modrikasta vijolična naj bi pri nekaterih izzvala melanholična stanja), sivi barvi se načeloma izogibamo, tako kot črni.

»Če je otrok že dovolj velik, lahko pri izbiri barve upoštevamo tudi njegove želje, a ne za vsako ceno, saj mnoge malčke, zaradi radoživosti, močnega čustvovanja in nesocializirane naravne agresije privlačijo močne barve, predvsem rdeča, tudi rumena; mlajši otroci imajo radi močne barvne kontraste.«

 

Svetujemo, da bodite ustvarjali in kombinirajte. Spalni kot pobarvajte z nežnimi barvami (modro, zeleno, sahara), ki ne vsebujejo rdeče, saj poživlja, je pa zato dobrodošla pri igralnem in nekoliko manj tudi pri učnem kotičku. Kreativnost naj bi spodbujali z modrimi, turkiznimi in vijola odtenki.

Planet breza Planet bela_lak Planet lila lak Planet modra lak Planet oranžna lak Planet zelena lak Planet rumena lak Planet vzorec

Sobico lahko poslikate s priljubljenimi motivi, junaki. Vendar moramo biti previdni, saj so nekateri pravljični junaki »sezonske narave«, otroci jih hitro prerastejo. Pretirana pisanost sobice kaj lahko posameznika spravi iz tira, povzroči nemirnost ali zavira domišljijo, pa tudi naveličajo se je prej.


Povezava na katalog otroških sob Planet!

Dogovorite se za brezplačni 3D izris otroške sobe.

Tiskano izdajo kataloga si lahko naročite tukaj.

Povpraševanje lahko pošljete na alples@alples.si ali nas obiščete v najbližjem salonu pohištva Alples.

Za začetek pa prebrskajte spletno stran tukaj.

In ne pozabite, na trenutne ugodnosti! Povezava: tukaj!