Salon Piši nam Pokliči nas Lokacija

Garsonjera – majhno stanovanje, velik dom

Kuhinje
Dnevne sobe
Spalnice
Vgradne omare
Pohištvo za ves dom
Predsobe
Kosovno pohištvo

Datum objave: 05.12.18

Opremljanje majhnega stanovanja oziroma garsonjere je pravi izziv in ga je treba premišljeno načrtovati, da bo zadostilo vsem našim potrebam.

Beseda garsonjera je izvorno francoska in pomeni bivalno enoto za samskega človeka, garcon v francoščini namreč pomeni samski fant.
Po definiciji je garsonjera manjše stanovanje oziroma soba, v kateri so združene kuhinjske, bivalne, spalne in shranjevalne površine. Od osnovne enote je ločena le kopalnica. Velikost garsonjere je od 25 do 35 kvadratnih metrov. Majhna kvadratura od stanovalcev zahteva red, hkrati pa lahko ustvarja domačnost. Inovativne rešitve in malo domišljije omogočajo prijetno in udobno bivanje tudi na majhni površini.
Pred začetkom načrtovanja opreme si je smiselno sestaviti prednostno lestvico, kaj potrebujete oziroma kaj si želite v stanovanju, in ustvariti kotičke za različne dejavnosti. Nekaj od njih je vezanih na vaša zanimanja in hobije, nekaj je nujno potrebnih za bivanje.

Osrednji prostor

Dnevni del je sestavljen iz kuhinje, jedilnice in dnevne sobe in je pravzaprav osrednji prostor stanovanja. Namenjen je predvsem sproščanju in druženju z vam ljubimi ljudmi. Zaradi majhne kvadrature in po navadi velikih potreb in želja mora biti ta del še posebej premišljen in funkcionalno zasnovan. Najboljše je, da je narejen po meri in z inovativnimi rešitvami.

Kotiček za spanje

Spalni del naj bo v majhnih stanovanjih, kjer ni prostora za ločeno spalnico, zasnovan posebej premišljeno, tako, da bo zadostil prostorskim danostim in vašim potrebam po kakovostnem spanju. Lahko je to kakovostna raztegljiva sedežna garnitura ali pa tako imenovana omarna postelja, torej postelja, ki se pospravi v omaro. Če vam višina prostora dopušča, naj bo spalni del formiran višje, kot medetaža, in tako povsem ločen od bivalnega.

Garderoba

Garderobni del v garsonjeri po navadi ni velik, zato je še toliko bolj pomembno, da je opremljen funkcionalno. Najbolje je, da se odločimo za izdelavo pohištva po meri, tako bomo prostor maksimalno izkoristili, hkrati pa zadostili vsem svojim željam, potrebam in navadam.

Večnamenska oprema

Pri postavitvi opreme v garsonjeri je treba upoštevati dejstvo, da pohištva ni dobro razdrobiti in ga razporediti po vseh kotičkih stanovanja, ampak je bolje združiti več različnih elementov v eno linijo. Priporočljivo je tudi, da je oprema čim bolj večnamenska; jedilna miza je hkrati delovna, sedežna garnitura zvečer postane postelja, zaprta omara pa lahko v svoji notranjosti skriva TV, delovni kotiček, včasih tudi posteljo.

Osvetlitev

Nadvse pomembno je, da svetloba prihaja iz več različnih virov, da lahko ustvarite različne ambiente. Za tak prostor so najprimernejše stenske in stoječe svetilke z možnostjo regulacije; svetlobo prilagajate različnim dejavnostim. Pri kuhinji je pomembna kakovostna delovna osvetlitev, pri sedežni garnituri oziroma postelji je nepogrešljiva dodatna luč za branje, za intimno vzdušje pa ambientalna osvetlitev, ki je lahko integrirana v pohištvo.

Barve

Garsonjera naj bo svetlih in toplih barv, še zlasti, če je zelo majhna in z malo naravne osvetlitve. V večji garsonjeri, ki je dobro osvetljena z naravno svetlobo, pa se v zmernih količinah lahko poigrate tudi s temnejšimi odtenki. Poleg barv so pri načrtovanju notranje opreme pomembni tudi vzorci in teksture, ki barve dopolnjujejo in prostorom vlivajo življenje.

Dvovišinski prostor

Če ima prostor višjo višino kot običajno, je smiselno dodati medetažo, ki lahko služi kot spalna ali delovna površina. Do zgornje površine se lahko dostopa po lestvi ali stopnicah, ki imajo poleg primarne funkcije še možnost shranjevanja.

Prostorske pregrade

Pri manjših kvadraturah je dele stanovanja najbolje ločiti med seboj s premičnimi pregradami, kot je knjižna omara v obliki satovja in brez hrbtišča, ki navidezno loči prostor in hkrati omogoča dostop dnevni svetlobi. Priporočljiva je tudi uporaba drsnih panelov, s katerimi lahko po potrebi zapirate in odpirate različne kotičke stanovanja.

Ogledalo

Uporaba ogledal ima v garsonjeri dve funkciji. Prva je ta, da z njimi prostor optično povečate, druga pa, da odbijajo dnevno svetlobo in jo ponesejo globlje v notranjost stanovanja. Tako izboljšate splošno osvetlitev.

Svetovalnica Naš dom

Mojca Berhtold, u.d.i.a.


Povezava na katalog kuhinj!

Dogovorite se za brezplačni 3D izris kuhinje.

Tiskano izdajo kataloga si lahko naročite tukaj.

Povpraševanje lahko pošljete na alples@alples.si ali nas obiščete v najbližjem salonu pohištva Alples.

Za začetek pa prebrskajte spletno stran tukaj.

In ne pozabite, na trenutne ugodnosti! Povezava: tukaj!