Salon Piši nam Pokliči nas Lokacija

Otroška soba, polna domišljije in razigranosti

Otroške in mladinske sobe

Datum objave: 21.11.19

Otroška soba je zavetje za odraščajoče raziskovalce, ki prav tako potrebujejo miren pristan, seveda pa tudi veliko igre in zabave. Pri izbiri pohištva, barv in dodatkov moramo pomisliti na kakovost, uporabnost, pa tudi na varnost in možnost, da oprema raste z otrokom. Zakonitosti za otroško opremo so nekoliko drugačne kot za odrasle spalnice. Tukaj si lahko privoščimo več kreativnosti, tudi kršenja “pravil”, da otroku pričaramo sobo kot iz pravljice, v kateri bo nadvse užival.

Pri izbiri naj s svojimi idejami nujno sodelujejo otroci

Toplo priporočamo, da pri izbiri otroške opreme za novo sobo sodeluje tudi otrok oz. več njih, če si bodo sobo delili. Odrasli na prostore gledamo z drugačnimi očmi, glede na funkcionalnost in eleganco, za otroke pa je pomembno tudi kaj popolnoma drugačnega. Otroška soba je svoj svet, kjer kraljujejo barve, razgibanost, ljubke živali, pravljični junaki in magija. Otrok naj izrazi svoje želje in ideje. V naši ponudbi boste našli veliko zanimivih elementov, s katerimi bo otroška soba za dva ali pa za posameznika zares zaživela.

 

Varna, naravna in kvalitetna otroška oprema

Seveda je naloga starša, da kljub upoštevanju otrokovih želja, zna razsoditi, kaj je pametno in se ozre tudi na druge vidike. Zelo pomembna je varnost otroške opreme. Pohištvo mora biti stabilno, dobro pritrjeno (na tla ali steno), saj vemo, da otroci radi plezajo in raziskujejo. Oblikovano naj bo brez ostrih robov in iz primernih materialov, ki so zdravi za vsakodnevni stik. Največkrat se starši odločijo za les, ki je obdelan le z laki na vodni osnovi in brez kemikalij. V Alplesu je naše vodilo skozi celotno oblikovanje pohištva dobra varnost za najmlajše. Naša osnova so tople barve lesa, ki jim je dodana pestra izbira živahnih barv. Z našo pomočjo si lahko ustvarite izjemno kakovostno narejeno otroško sobo, ki bo imela tudi dolgo življenjsko dobo.

Pri načrtovanju otroške sobe moramo biti pozorni na tri sklope: spanje in počitek, igra ter prostor za shranjevanje. Kasneje se k temu doda še prostor za učenje. Zelo pomembno je, da se otrok dobro naspi, da je čez dan nasmejan in produktiven. Da se v postelji počuti varno, naj ima zaščiten hrbet, kar pomeni, da jo postavite ob steno. Več pozornosti je treba nameniti tudi izbiri otroškega pograda – bo imel ograjico ali kakšno drugo zaščito? Za več udobja in varnosti lahko poskrbimo tudi z blazinami. V sobi naj bo dovolj prostora za igranje, ko se igra konča, pa se igrače pospravijo v omare, predale, škatle. Prostor za shranjevanje naj bo dobro organiziran/urejen, da se otrok že od malega uči delovnih navad in kam v sobi kaj spada.

 

Fleksibilna otroška soba, ki raste z otrokom

Z leti se potrebe otrok spreminjajo, zato moramo biti kot starši pozorni, da vedno zagotavljamo primerno okolje za malčka, otroka, mladostnika. Če kupujete posamezno otroško opremo, jo lahko kasneje postavite drugam in otroško sobo tako preoblikujete, dodate še kak novi element in kaj odstranite. Temu rečemo tudi modularno pohištvo. Otroci hitro rastejo in spreminjajo svoje želje, tako da v primeru, da jih v isti sobi želi obdržati v predšolskem in šolskem obdobju, ne izbirajte kričečega pohištva in barv, ampak raje kaj bolj umirjenega, nevtralnega. Živahnejši pa naj bodo detajli, okrasna oprema, blazine, preproge, zavese, roloji in podobno.

Z vstopom v šolo otroška soba potrebuje učni kotiček, če gre za otroško sobo za dva, morda kar dva ločena kotička. Če predšolski otroci še lahko brezskrbno tekajo in se v sobi predvsem igrajo, pa je treba otroku, ko nastopi šola, urediti primerno mizo za učenje, pisanje domačih nalog in vse druge obveznosti. Miza naj bo prave višine in ima dovolj prostora za različne pripomočke, knjige, svinčnike. Seveda se zahteva tudi tehten premislek o dobri osvetlitvi tega prostora.

 

Otroška soba za dva s pogradom

Otroški pograd je še vedno najbolj pogosta izbira, če v sobi prebivata dva. Zakaj? Ker je danes možno veliko postavitev, ker so pogradi zelo zabavni in ker prihranijo kar nekaj prostora. Prav prostorska stiska je največji izziv, kadar želimo urediti prijetno otroško sobo za dva. Sobivanje otrok je lahko težavno, sploh če imata različna zanimanja, potrebe, morda tudi spol. A nič ni nemogoče. Zavedati se je treba, da ne glede na kvadraturo sobe, vsak otrok potrebuje samo svoj prostorček. Lahko je to le postelja, ampak ta naj bo le njegova. Tako dobi svoje zatočišče, kjer se lahko pomiri in odmakne. Otroški pogradi so odlična izbira tudi zaradi vključenega shranjevalnega prostora (za sezonske stvari, posteljnino, igrače).

 

Kako vam pomaga izris otroške sobe

Izris otroške sobe je najboljši način, da si boste znali predstavljati, kako bo otroška oprema dejansko videti v novi sobi. V Alplesu vam 3D izris pripravimo brezplačno in vam pomagamo s številnimi nasveti za boljše opremljanje. Svetovali vam bomo, kako urediti sobo za dva z otroškim pogradom, naredili več opcij z različnimi barvami in postavitvami. Izris otroške sobe lahko nato pokažete tudi otrokom, da bodo navdušeno sodelovali pri načrtovanju.


Povezava na katalog otroških sob Magnet!

Dogovorite se za brezplačni 3D izris otroške sobe.

Tiskano izdajo kataloga si lahko naročite tukaj.

Povpraševanje lahko pošljete na alples@alples.si ali nas obiščete v najbližjem salonu pohištva Alples.

Za začetek pa prebrskajte spletno stran tukaj.

In ne pozabite, na trenutne ugodnosti! Povezava: tukaj!