Salon Piši nam Pokliči nas Lokacija

Polepšajte dom z barvami

Kuhinje
Spalnice
Drugo

Datum objave: 27.04.18

Barve lahko polepšajo vaš prostor. Preberite si, kakšne barve lahko uporabite in kako le-te vplivajo na vaše počutje v prostoru.

V najožjem prostoru, v katerem živite, barve predstavljajo estetsko celoto prostora. Z voljo in napotki, ki vam jih ponujamo, lahko lepo stanovanje postane rezultat vašega lastnega dela. Beljenje prostorov ne predstavlja strokovne skrivnosti in vam ponuja priložnost, da sami polepšate svoj dom.

Premazi za beljenje

Najpogostejši premazi za beljenje bivalnih prostorov so disperzijske barve, ki omogočajo enostavno nanašanje, dobro prekrivanje in visoko prepustnost. Klejne barve ne vsebujejo škodljivih dodatkov in so primerne za beljenje prostorov, v katerih bivajo ljudje z alergijami in težavami z astmo, vendar niso priporočljive za vlažne prostore, kot so kopalnice in kletni prostori. Silikatne barve lahko uporabite v notranjih prostorih, kjer imate apneno podlago. Premaz dobro prepušča vlago, vendar gre za jedko barvo, pri nanosu katere je potrebna uporaba zaščitnih rokavic.

Naravno beljenje

Če se odločite za naravno beljenje bivalnih prostorov, je najprimernejša, varčna, naravi prijazna bio apnena barva. Glavni sestavini apnene barve sta gašeno apno in voda, katerima lahko dodate želene barvne odtenke. Neoporečni material deluje kot dezinfekcijsko sredstvo in je enostaven za nanašanje. Beljenje z apneno barvo je primerno v prostorih z nekoliko vlažnejšim zrakom ter predvsem za dekorativno zaščito prostorov.

Pravilna izbira premaza

Navadne barve se ponašajo z nizko ceno in visoko prepustnostjo, vendar niso odporne na čiščenje z vodo in se hitreje poškodujejo. Pralne barve delujejo bolj plastično na otip, vendar omogočajo lahko čiščenje z vodo. Primerne
so za skupne bivalne prostore v vašem domu, kjer se pogosteje giblje več ljudi. Če imate težave s prekrivanjem kavnih madežev, posledic vode ali nikotina na stenah, uporabite pralne izolacijske barve, ki prekrijejo madeže. Njihova prednost je hitro sušenje in enostaven nanos.

Kaj potrebujete za beljenje

Osnovni material za beljenje so barva, čopič in valjček iz ovčje volne. Potrebujete tudi pleskarsko vedro in otiralno mrežico, s katero odstranite presežek barve z valjčka. Da bi dosegli višje predele sten, si priskrbite tudi lestev ali podaljšek, na katerega namestite valjček.

Beljenje po korakih

  • Skrbno pripravite in očistite podlago, neravno površino pred beljenjem izravnajte.
  • Izpraznite prostor ali zaščitite pohištvo in tla prostora.
  • Z zaščitnim trakom zaščitite robove vrat in oken.
  • Pripravite orodje in s čopičem začnite barvati robove sten, vrat in oken.
  • Večje površine prebelite z valjčkom.
  • Očistite uporabljeno opremo, da se ne zasuši.

Sušenje in prezračevanje

Prebeljene površine je priporočljivo sušiti 3-4 ure, ker pa je velikokrat odvisno od premaza, ki smo ga uporabili, je najbolje upoštevati navodila proizvajalca izdelka. Čeprav najpogosteje uporabljeni izdelki ne puščajo posebnega vonja, je prezračevanje prostora priporočljivo vsaj kakšen dan.

Barve in prostori

Barve predstavljajo edino in enkratno kožo vidnega sveta, saj se vse, kar na tem svetu opisuje vidna informacija, prikazuje tako ali drugače z barvami. Prav zato je v vašem domu zelo pomembna izbira prave barvne palete. V barvnem krogu najdemo tople in hladne barve. Tople barve, kot so rdeča, oranžna, rumena in rjava, delujejo prijetno in ugodno vplivajo na razpoloženje. Najbolj značilni hladni barvi, ki dajeta občutek svežine, sta zelena in modra.

Delovanje barv

Če želite prostor odpreti in optično povečati, uporabite svetle odtenke barv, za optično zmanjšanje prostora pa uporabite temnejše odtenke. Osnovna bela barva bo vašemu domu vlila občutek miru, čistosti in elegance. Če se odločite za intenzivnejšo barvo, z njo prebelite le eno ali dve steni in umirite intenzivnost z nevtralnimi barvami, kot sta bela in bež na preostalih stenah. Izbira nasprotnih barv v barvnem krogu, kot so rumena, modra in rdeča, v prostoru deluje divje in nemirno, zato izbor ni primeren za prostore, namenjene počitku. Barve, ki so sosednje v barvnem krogu, povzročajo  prijeten in umirjen učinek. Pri uporabi barv upoštevajte predvsem namen prostora in značaj oseb, ki bodo v prostoru prebivale, saj boste s tem vsem zagotovili dobro počutje.