Salon Piši nam Pokliči nas Lokacija

Otroško pohištvo

Otroške in mladinske sobe

Datum objave: 13.02.19

Izbira otroškega pohištva je pogojena z velikostjo prostora in s starostjo otroka. V prvih letih otrokovega življenja je lahko otroška soba opremljena le z najnujnejšimi kosi pohištva, ki so posteljica, previjalna miza in garderobna omara. Zelo priročen je tudi kakšen gugalnik ali počivalnik, ki ga lahko uporabljate pri dojenju ali pri uspavanju otroka. Manj pohištva pomeni manj površin, na katerih se lahko zadržuje prah, ki ima negativen vpliv na dojenčkovo zdravje. Ker dojenček potrebuje nenehno skrb, je smiselno, da čim manj svojega časa in energije porabite za čiščenje sobe. Prav tako pa je sobica z manj pohištva bolj svetla in zračna in tako ne daje občutka utesnjenosti. Otroško pohištvo, ki ga boste izbrali naj bo narejeno iz naravnih materialov, ki ne vsebujejo škodljivih kemičnih snovi.

Otroško pohištvo Globus

Na tržišču je ponudba otroških postelj zelo pestra, izberite jo skupaj z otrokom

Običajno je čas za prenovo otroške sobe takrat, ko otrok začne obiskovati šolo. V primeru modularnega sestava pohištva lahko k obstoječemu pohištvu dodate pisalno mizo, odstranite previjalno mizo  in zamenjate posteljo. Nekateri sestavi imajo možnost spreminjanja določenih kosov pohištva in rastejo z otrokom. Če pa morate izbrati novo pohištvo, pa naj to zajema posteljo, garderobno omaro, pisalno mizo in delovni stol ter kakšno komodo oziroma regal, za shranjevanje igrač in knjig. Pri izbiri morate nujno upoštevati otrokove želje, saj bo njegova soba prostor za spanje, igranje in učenje. V današnjem času je ponudba postelj zelo pestra. Odločate se lahko med klasičnimi nizkimi posteljami in tistimi, ki so dvignjene ravno toliko, da je pod njimi dodaten prostor za igro ali za shranjevanje. Če imate v glavi otroško sobo za dva otroka, predstavlja dobro prostorsko rešitev pograd. Pograd dobite v raznih oblikah, od klasičnih do tematskih med katerimi so še posebej priljubljeni so avtobusi, gasilska vozila, tovornjaki. Klasične nizke postelje imajo lahko različne oblike, med fanti so najbolj priljubljeni avtomobili in letala, pri dekletih pa kočije, ladjice in podobno. Prva zanimivost pri dvignjenih posteljah je zagotovo lestev, ki otrokom prinese obilo zabave. Druga posebnost takšnih postelj pa je tobogan in/ali strehica oziroma kanape. Postelje tako dobijo izgled gradov, šotorov, drevesnih hišk, ki so za otroke zelo zanimive, zato v njih radi preživljajo čas in radi v njih spijo.

Otroške sobe za dva

Pohištvo v otroških sobah mora biti funkcionalno in hkrati privlačno otroškim očem

Pri izbiri pisalne mize morate biti še posebej pazljivi, saj jo bo otrok sčasoma čedalje več uporabljal, pravilna pozicija pri sedenju pa je zelo pomembna za zdrav telesni razvoj. Pisalna miza ne predstavlja samo prostora za pisanje domačih nalog in za učenje, temveč predstavlja tudi igralno površino. Kvalitetne pisalne mize in delovni stoli so nastavljivi po višini, zaradi česar so individualno prilagodljivi ter uporabni dlje časa. Ker je varnost vašega otroka na prvem mestu imate možnost izbire pohištva, ki ima gumijaste ročaje, kar se je v preteklosti že večkrat izkazalo za zelo dobro investicijo. Garderobne omare, ki jih potrebujejo šoloobvezni otroci so zagotovo večje od tistih, ki jih rabite za shranjevanje dojenčkovih oblačil. Posebnosti pri omarah so nizke garderobne omare, v katerih so oblačila vašemu otroku vedno dosegljiva. Na ta način se bo otrok navadil sam izbirati oblačila, kar je velik korak k samostojnosti. Razni predalniki, ki jih otrok potrebuje za shranjevanje različnih stvari so zelo priročni, še posebej v primeru, ko so na kolesih. Tako jih je mogoče neomejeno prestavljati po prostoru. Ker je poleg funkcionalnosti otroku pomemben tudi izgled njegove sobe, je otroško pohištvo na voljo v številnih barvah, ki spodbujajo otroško domišljijo in v otrocih spodbujajo igrivost. Najpogosteje so uporabljene naravne barve lesa, ki so kombinirane z živahnimi barvami. Za popestritev sob lahko uporabite tudi razne nalepke ali tapete, ki prostor definirajo ali pa imajo samo dekorativni namen. Njihova prednost je v enostavnem nameščanju in odstranjevanju, saj se otroci hitro naveličajo istega okolja in ga želijo spreminjati.

 

Tekstil oziroma posteljnina, zavese in preproge v otroški sobi izberite v naravnih materialih

V otroški sobi morate posvetiti pozornost tudi izbiri tekstila. Posteljnina, zavese, preproge imajo v otroški sobi poleg funkcionalne naloge tudi velik dekorativni pomen. Otroci so navdušeni nad posteljnino z njihovimi najljubšimi risanimi junaki. Je pa pomembno, da zaradi njihove nežne kože izberete posteljnino, ki je narejena iz naravnih materialov. Tako bo spanec boljši in mirnejši, njihova koncentracija in splošno razpoloženje čez dan pa bo odlično. Tudi zavese imajo lahko tisk risanih junakov, lahko pa izberete takšne, ki omogočajo zatemnitev prostora. Če vaš otrok potrebuje popoldanski spanec, so zatemnitvene zavese zagotovo najboljša izbira. Ker otroci pri igri preživijo veliko časa na tleh, je smiselno premisliti o nakupu preprog za otroško sobo. Preproge, ki jih boste izbrali, priporočamo, da so iz materialov, ki jih lahko operete v pralnem stroju. Tako boste poskrbeli za čistočo, obenem pa se boste ognili stroškov kemičnega čiščenja. Z odraščanjem vašega otroka se torej spreminja tudi podoba njegove sobe. Ponovna prenova otroške sobe je običajno potrebna v najstniških letih, ko se otrokove potrebe spremenijo. Pisano otroško pohištvo običajno zamenja pohištvo bolj klasičnih oblik in barv, zamenja se lahko tudi nekaj kosov pohištva.


Povezava na katalog otroških sob Planet!

Dogovorite se za brezplačni 3D izris otroške sobe.

Tiskano izdajo kataloga si lahko naročite tukaj.

Povpraševanje lahko pošljete na alples@alples.si ali nas obiščete v najbližjem salonu pohištva Alples.

Za začetek pa prebrskajte spletno stran tukaj.

In ne pozabite, na trenutne ugodnosti! Povezava: tukaj!