Salon Piši nam Pokliči nas Lokacija

OTROŠKE SOBE; Kraljestvo v malem

Otroške in mladinske sobe

Datum objave: 05.12.19

Otroška soba naj ponuja zavetje, spodbuja domišljijo in budi željo po ustvarjanju.

Rojstvo otroka je eno najlepših obdobij v našem življenju, dojenčkov prihod v naše stanovanje pa poseben izziv. Treba je prilagoditi prostor in pohištvo tako, da se bo otrok počutil udobno, prijetno in varno. Najbolje je že na začetku izbrati funkcionalno pohištvo, ki ga lahko dopolnjujemo oziroma nadgrajujemo. Tako se sobica z manjšimi prilagoditvami razvija in raste skupaj z otrokom.
Idealna otroška soba otroku v vsakem obdobju odraščanja ponuja zavetje, spodbuja domišljijo in budi željo po ustvarjanju.
Velikokrat se zgodi, da mora otroška soba skoraj čez noč postati kraljestvo za dva. Zato je najbolje že prej razmišljati o tem in izbrati čim bolj fleksibilno pohištvo. V nadaljevanju je prikazana postavitev osnovne opreme v otroški sobi in kako jo prilagoditi ter nadgraditi, da na preprost način postane soba za dva otroka.

Nove razsežnosti

Vsako obdobje v otrokovem odraščanju je lepo in polno izzivov, še zlasti zanimiv pa je čas, ko malčki pričnejo obiskovati šolo. Odhod v šolo spremeni ustaljeni ritem otroka, njegov prosti čas dobi nove razsežnosti in otroška soba tudi. Postane več kot le igralnica, postane sestavljanka različnih dejavnosti oziroma kotičkov.

Otroške in mladinske sobe Magnet
Pravokotno pod pograd postavljeno posteljo

Prostor za učenje

Kotiček za delo naj bo funkcionalno zasnovan in dobro osvetljen, poleg pisalne mize naj stoji udoben in ergonomsko oblikovan stol, ki otroku omogoča dinamično sedenje.
Če je dovolj prostora, naj bo miza velika kar 80 x 160 cm in po možnosti nastavljiva po višini. Idealno je, da svetloba prihaja s strani, saj se v nasprotnem primeru med pisanjem ustvarja senca in je potrebna dodatna osvetlitev.

Otroške sobe in mladinske sobe Magnet
Magnet_pisalna_miza

Igralni kotiček

Kot protiutež prostoru za delo in učenje naj bo kotiček za igro zasnovan pravljično in igrivo, da bo čim bolj spodbujal otrokovo ustvarjalnost. To naj bo prostor sprostitve, snovanja pomembnih idej in načrtovanja navihanih podvigov. Prijetno in igrivo okolje ustvarimo s primernimi barvami. Otroke najbolj pritegnejo živahne barve, ki ugodno vplivajo na počutje in razpoloženje ter vzpodbujajo kreativnost.

Otroške sobe in mladinske sobe Magnet
Magnet_08D

Postelja za mirne sanje

Kotiček za spanje naj ima predvsem kakovostno vzmetnico. Postelja običajne višine naj ima izvlečno ležišče za občasne zabave v pižami, če smo omejeni z velikostjo prostora, pa je dobra rešitev tudi pograd, saj nam pod njim ostane prostor za pisalno mizo ali igralnico. Postelja naj bo postavljena z vzglavjem ob steno, najboljše v sam kot prostora. Ni je priporočljivo postaviti pod okno ali nasproti vrat v sobo. Postavljena mora biti tako, da zagotavlja primerno intimo in občutek varnosti.

Shranjevalne površine

Da bo otrok lažje in z veseljem vzdrževal red, potrebuje tudi funkcionalno zasnovan kotiček za shranjevanje. Tam naj bodo v različnih razdelkih oblačila, igrače in številne knjige. In ne pozabite, da lahko tudi navadna stara omara z nekaj domišljije postane uporabno, lepo in zanimivo pohištvo. Če imate premalo prostora za shranjevanje, izkoristite tudi prostor pod posteljo. Omislite si posteljo z vgrajenimi predali ali pa stvari pospravite v škatle oziroma košare ter jih preprosto potisnite pod posteljo.

Otroške sobe in mladinske sobe Magnet
Magnet_08D

Dobre ideje

Pri opremljanju otroške sobe se je treba zavedati, da za dobro sobo ne potrebujemo veliko denarja, temveč premišljene ideje in predvsem vključitev otroka v proces opremljanja. Naj si otrok sam ustvari svoj svet v malem.

Svetovalnica Naš dom

Mojca Berhtold, u.d.i.a.


Povezava na katalog otroških sob Magnet!

Dogovorite se za brezplačni 3D izris otroške sobe.

Tiskano izdajo kataloga si lahko naročite tukaj.

Povpraševanje lahko pošljete na alples@alples.si ali nas obiščete v najbližjem salonu pohištva Alples.

Za začetek pa prebrskajte spletno stran tukaj.

In ne pozabite, na trenutne ugodnosti! Povezava: tukaj!