Salon Piši nam Pokliči nas Lokacija

Otroško pohištvo

Otroške in mladinske sobe

Datum objave: 14.01.19

Ko se odločimo za opremljanje sobe naših malčkov, ugotovimo, da je to vsekakor veliko bolj zapleteno kot izbira živahne barve stene ali pohištva. Pri opremljanju otroške sobe se moramo zavedati, da je otroška soba prostor, kjer se mora otrok počutiti varno in prijetno, zato jo velja opremiti v skladu z njegovimi željami.

Najpomembneje je, da v otroški sobi izberemo kakovostno in trpežno otroško pohištvo. Izbira slabšega in manj kakovostnega pohištva v otroški sobi lahko namreč sproža različne vrste energij in drugih reakcij, ki bodo slabo vplivale na otrokovo zdravje. Prav zato je najbolje, da se pri izbiri otroškega pohištva odločamo za pohištvo, saj je les material, ki deluje antialergeno in nasploh ustvarja zdravo bivalno okolje, poleg tega pa les ustvarja občutek domačnosti in topline, ki je v vsakem domu izjemno zaželena. Velja pa opozoriti na to, da moramo pred namestitvijo pohištva izdelanega iz lesa preveriti, ali je otroško pohištvo obdelano z barvami in laki, ki so okolju prijazni ter tako otroku ne bodo škodili.

PLANET
PLANET

Ko kupujemo otroško pohištvo se je kljub modnim trendom bolje odločiti za zaobljene robove, saj (predvsem mlajši) otrok med igro velikokrat pozabi na razporeditev otroškega pohištva, udarci v oster rob pa so lahko še veliko bolj boleči, kot udarec v zaobljen rob. Če je otrok še majhen, za varnost poskrbijo tudi zaščitne stranice (ki se kasneje odstranijo) in nižje spuščena postelja – tukaj pazimo, da sama vzmetnica ni položena direktno na tla, saj je takšno ležišče za otroka prehladno.

Otroško pohištvo

Že na začetku se lahko odločimo za pohištvo, ki bo ”rastlo z otrokom”

Pri opremljanju otroške sobe velja izbrati otroško pohištvo, ki bo raslo z otrokom.  Izbrati je potrebno dobro premišljen sistem, ki zagotavlja, da se pohištvo pretvori in tako prilagodi starosti, velikosti in interesom otroka. Nikakor se nam ni treba bati izbrati večje postelje. Za varnost poskrbijo zaščitne stranice, višek prostora pri postelji 90 x 200 pa lahko zapolnimo tudi z mehkimi blazinami ali plišastimi igračami. Tako bo malčku še udobneje. Ker otroci rastejo prehitro je nakup večje postelje naložba za prihodnost. Pri nakupu postelje pa je dobro preveriti tudi, da ima ležišče letveno dno in ne zgolj desk. Ležišče z letvenim dnom namreč diha in zagotavlja prijeten in trden spanec, ki ga otrok za svoj razvoj nujno potrebuje.

Kako pa je pri opremljanju otroške sobe z barvami?

Vsi se zavedamo, da imajo otroci radi živahne barve, zato velja pri opremljanju otroške sobe razmisli tudi o teh. Vedeti pa moramo tudi, da se otroci določenih stvari hitro naveličajo, zato se je bolje odločiti za barvne dodatke, ki jih lahko hitro zamenjamo, večje predmete pa je bolje naročiti v nevtralnih barvah in jih kombinirati z drugimi zanimivi oblikami in vzorci.

Nekoliko bolj barvite so otroške sobe modela Planet, v kolikor pa si želimo otroških in mladinskih sob v bolj nevtralnih barvah pa se lahko odločamo med otroškimi sobami Globus in Center.

Opremljanje otroške sobe

Ali otrok v sobi potrebuje pisalno mizo?

Pri nakupu otroškega pohištva ne smemo pozabiti na pisalno mizo. Seveda malčki ne bodo uporabljali pisalne mize v pravem pomenu besede, zato jim lahko najprej namestimo manjšo mizico in stolčke v otroški kotiček v katerem bodo risali barvali in se drugače spoznavali s svojimi umetnostnimi sposobnostmi. Kasneje lahko otroški kotiček zamenjamo s čisto pravo pisalno mizo. Izberemo lahko mizo, ki se nastavi po višini. Če je otroška soba majhna se lahko odločimo za posteljo, ki jo dvignemo na višino, pod posteljo pa ostaja prostor za mizo in predalnik za svinčnike in barvice, ki jih bo otrok v času svojega razvoja tako nujno potreboval.

Pri namestitvi otroškega pohištva pa ne smemo pozabiti niti na shranjevanje otroških oblačil. Če je prostora v otroški sobi dovolj, se je bolje odločiti za večjo omaro, v katero bomo lahko poleg oblačil shranili tudi igrače. Najprimerneje je, če je ima omara na hrbtu zračnike, predali pa naj bodo narejeni tako, da si otrok ne more pripreti prstov. Če pa se znajdemo v situaciji, kjer je prostora v otroški sobi manj, pa je bolje da se odločimo za kotno omaro, ki ponuja ogromno prostora, ki ga lahko s pridom izkoristimo. Seveda pa zelo prav pride tudi vgradna omara, ki od vseh ponuja največ prostora. Prostor, ki nam ostane po tem, ko postavimo garderobno omaro, zapolnimo z regali, predali in poličkami. Koristno pa lahko uporabimo tudi prostor pod posteljo. Odločimo se lahko za namestitev dodatnega predala ali pa se odločimo za nakup še enega ležišča, ki ga enostavno izvlečemo, ko si bo naš malček našel prve prijatelje in si zaželel da bi katerih od njih pri njem prespal.

Če se le da, je otroka v opremljanje njegove sobe smiselno vključiti, saj je na koncu koncev prav otrok tisti, ki bo otroško sobo uporabljal in v njej preživljal največ časa, zato je pomembno, da se v njej počuti dobro in varno.


Povezava na katalog otroških sob Planet!

Dogovorite se za brezplačni 3D izris otroške sobe.

Tiskano izdajo kataloga si lahko naročite tukaj.

Povpraševanje lahko pošljete na alples@alples.si ali nas obiščete v najbližjem salonu pohištva Alples.

Za začetek pa prebrskajte spletno stran tukaj.

In ne pozabite, na trenutne ugodnosti! Povezava: tukaj!