Salon Piši nam Pokliči nas Lokacija

Ko soba raste z otrokom

Otroške in mladinske sobe

Datum objave: 21.06.19

Ko se starši lotijo opremljanja otroške sobe po meri, se veliko krat sprašujejo, na kaj je pri opremljanju sobe za naše najmlajše potrebno biti pozoren. Pri opremljanju otroške sobe se je v prvi vrsti potrebno zavedati, da otrok raste zelo hitro, otroška soba pa mora tako rasti z njim, poleg tega pa moramo poskrbeti za to, da bo otroška soba otroku všeč, za to pa moramo seveda upoštevati otrokove želje.

Pri postavitvi otroške sobe moramo upoštevati tudi lego same sobe, pri tem se je dobro izogibati lege, ki je obrnjena proti severu. Pohištvo naj bo odmaknjeno od oken, da se prepreči zastiranje dnevne svetlobe. Visoke omare in posteljo je zato bolje pomakniti v notranjost prostora, ob okenski odprtini pa lahko organiziramo prostor za igro in učenje.

Varnost otroka v prostoru

Pri opremljanju otroške sobe je nujno poskrbeti tudi za varnost. Otroci se radi igrajo pri tem pa dirjajo sem in tja, velikokrat pa se tako tudi udarijo ob predmete, ki so v sobi postavljeni. Zato se je priporočljivo izogibati ostrim robovom, na katerih bi se otroci lahko poškodovali. Otroci so tudi občutljivejši na kemikalije, zato moramo biti še posebej pozorni na izdelke, s katerimi so vsak dan v stiku. Vsekakor moramo na tem mestu izpostaviti tudi vedno prisotno nevarnost – vtičnice, ki jih moramo nujno zaščititi. In to ne velja le za tiste v otroški sobi, ampak tudi drugod po stanovanju.

Barvitost

Seveda pa je eno izmed glavnih vprašanj navadno tudi za katere barve se naj v otroški sobi odločimo. Zavedati se je potrebno, da so otroci vesela in razigrana bitja, ki imajo radi barvite stvari, zato lahko tudi v otroško sobo vnesemo nekaj več barve, kot bi to naredili na primer v spalnici ali dnevni sobi, vendar moramo na drugi strani paziti na to, da barv ne bo preveč. Imamo pravzaprav dve možnosti: lahko se odločimo za barvne stene in pohištvo v nekoliko bolj klasičnih barvah ali pa stene pustimo nekoliko bolj nevtralne in se odločimo za bolj barvito pohištvo. Na tej točko velja opozoriti na to, da je menjava pohištva veliko dražja od barvanja sten, zato je naš nasvet, da se že na začetku odločimo za pohištvo, ki bo primerno tudi za kasnejše faze otrokovega razvoja, sobo pa lahko popestrimo z barvnimi stenami ali drugimi dodatki – seveda pa je to na koncu odločitev vsakega starša posebej.

Nekaj dodatne igrivosti lahko v otroško sobo vnesemo s prijetno mehko barvasto preprogo, poleg tega pa se lahko odločimo tudi za barvite zavese, veliko pa lahko naredimo tudi že z zabavno posteljnino na postelji.

 

Otroška postelja

Slednje pa nas prinese do vprašanja, kakšna naj bo otroška postelja. Seveda bomo v zgodnji fazi potrebovali t.i. zibelko za otroka, ki je zaprta tako, da se otrok ne more prevaliti iz nje.. A slej kot prej bo to zibelko potrebno zamenjati z normalno posteljo. Če je otroška soba velika, se lahko odločimo za normalno posteljo, velikokrat se starši odločajo tudi za posteljo nekoliko večjih dimenzij (na primer 120x ali 200 ali 140 x 200). Otroška postelja naj bo kvalitetna, prav tako vzmetnica na postelji, saj je postelja prostor, kjer bo naš otrok preživel tretjino svojega dneva, poleg tega pa se bo otrokovo telo med spancem razvijalo in si nabralo moči za prihodnji dan. Postelja mora tako otrokovemu telesu ponujati zadosti podpore, da se bo lahko hrbtenica pravilno razvila.

Manjša otroška soba

Velikokrat pa se starši soočamo s težavo, ko je otroška soba nekoliko manjša, kot bi si to želeli, posledično pa moramo sklepati različne kompromise. Zelo priročna rešitev je, da posteljo namestimo nad otroško pisalno mizo. Otroška pisalna miza in postelja tako skupaj ne zavzameta dosti prostora, kombinacija pa deluje moderno, zanimivo in estetsko, otroci pa jo navadno obožujejo.

Svetloba v prostoru

Seveda pa moramo pri vsem skupaj poskrbeti tudi za to, da bo otrok, med risanjem pisanjem ali delanjem domače naloge, prejel dovolj svetlobe, da njegove oči ne bodo trpele in vid tako ne bo pešal. Najbolje je, če lahko dosežemo, da bo na mizo pritekala naravna svetloba (pri tem moramo biti pozorni tudi na to ali je otrok desničar ali levičar, kljub vsemu pa je najbolje, da svetloba na mizo doteka od spredaj), v kolikor pa nam prostor tega ne dopušča, se moramo nujno odločiti za nakup namizne svetilke, ki bo prostor dovolj razsvetlila, da bo otrok svoje šolske obveznosti lahko nemoteno opravljal, brez škode, za svoje zdravje – seveda pa moramo poskrbeti tudi, da svetlobe ne bi preveč bela, saj je le-ta škodljiva za oči.

 


Povezava na katalog otroških sob Planet!

Dogovorite se za brezplačni 3D izris otroške sobe.

Tiskano izdajo kataloga si lahko naročite tukaj.

Povpraševanje lahko pošljete na alples@alples.si ali nas obiščete v najbližjem salonu pohištva Alples.

Za začetek pa prebrskajte spletno stran tukaj.

In ne pozabite, na trenutne ugodnosti! Povezava: tukaj!