Salon Piši nam Pokliči nas Lokacija

Več o Alplesu

Drugo

Datum objave: 25.12.22

O Alplesu

Podjetje Alples je bilo ustanovljeno v Železnikih, leta 1955 in danes predstavlja najbolj prepoznavno pohištveno blagovno znamko v Sloveniji. Z ekipo 145 zaposlenih se zavzemamo za visoko kakovost izdelkov, njihov razvoj in neprestano izboljševanje načinov dela ob ohranjanju družbene odgovornosti podjetja, obenem pa je naša pozornost stalno usmerjena v skrb za naše kupce. Z bogato tradicijo smo si pridobili izkušnje in znanje s katerimi znamo izkoristiti nove trende in tehnologije, ki jih zajete v izdelke nudimo kupcem. Naš slogan je “ko stanovanje postane dom”, saj je poslanstvo Alplesa, da pomaga kupcem pri ustvarjanju doma.

Pod lastno blagovno znamko letno proizvedemo več kot 260.000 kosov pohištva za opremo več kot 2.000 kuhinj, 1.000 vgradnih omar, 8.600 spalnic, 4.000 otroških in mladinskih sob, ter 2.000 dnevnih sob. Širok izbor pohištvenih elementov, materialov, barv in ročajev, ter možnost sestavljanja lastnih kombinacij, omogoča individualno opremo interjerja že več kot 3.500.000 zadovoljnim uporabnikom iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Slovaške, Bolgarije, Severne Makedonije, Črne gore, Kosova ali Srbije.

V Alplesu je na voljo naročilo pohištva za opremo vseh bivalnih prostorov na enem mestu. Skrbno oblikovano pohištvo, ki je prilagojeno meram prostora in uporabnika, zagotavlja visoko kakovost in materiale brez odvečnih za ljudi in okolje škodljivih dodatkov. Nudimo celostno svetovanje in izvedbo, ter tudi jamstvo za izdelke in opravljeno delo.

Uporabljamo lesne plošče z večjo prisotnostjo manj vrednega lesa, lesnih ostankov in reciklaže iz odsluženih lesenih izdelkov, mogoča pa je tudi reciklaža pohištva Alples. Neuporabne ostanke ki nastajajo v lastni proizvodnji uporabimo za biomaso v bližnji toplarni, s katero se ogreva mesto Železniki, poskrbljeno pa je tudi za reciklažo embalažnega kartona. S sončno elektrarno na strehi logističnega centra zagotavljamo trajno in zeleno energijo.

Izkušenost, znanje, lasten razvoj, uveljavljenost blagovne znamke in velika zmogljivost lastne proizvodnje nam omogočajo, da lahko ponudimo tudi različne storitve in vrhunske izdelke za opremo večjih objektov po naročilu. Opremljamo hotelske in apartmajske sobe, študentske domove, domove za ostarele, poslovne, industrijske, športne in stanovanjske objekte.

Alples sodeluje tudi pri evropskih razvojnih projektih, pri katerih raziskuje, preverja in razvija sodobne funkcije pohištva – emocijski inženiring, pametno shranjevanje in zaščito pred radio-frekvenčnimi elektromagnetnimi sevanji. Poleg projektov, ki so usmerjeni k prijetnemu in zdravemu bivanju uporabnikov, se ukvarjamo tudi s projekti, ki se tičejo le Alplesovih kupcev, ampak okolja in celotne družbe – preverjamo in razvijamo dodatne možnosti za reciklažo in ponovno uporabo ostankov pri razrezu plošč in ostankov ventilacijskega sistema, kar vključuje tudi razvoj novih materialov.

Dobro počutje in zdravje uporabnika je eno od glavnih Alplesovih vrednot in ciljev, razvoj ponudbe za udobno in zdravo bivanje pa poslanstvo, pa tudi del kulture in vsakdana. Krožnemu gospodarstvu je podjetje zavezano preko krožno naravnanega oblikovanja in načrtovanja izdelkov, proizvodnje in trženja. Trajnostni dizajn, trdnost pohištva in kakovost materialov so pojem Alplesovih izdelkov. Razvoj novosti za interjer prihodnosti temelji tako na vključevanju pametnih tehnologij v interjer, kot na vključevanju smernic restorativnega in biofilnega oblikovanja v izdelke in storitve. Sodobni uporabnik zahteva prisotnost pametnih elektronskih naprav, hkrati pa tudi ekološko in zdravo bivalno okolje. Povezava vseh segmentov za bivanje prihodnosti – uporaba naravnih materialov, vključevanje elementov čutnih zaznav, povezljivost in hkrati varnost pred škodljivimi sevanji bo predmet bodoče Alplesove ponudbe za opremo domačih, turističnih in poslovnih interjerjev.

Ko stanovanje postane dom sodobnemu uporabniku

Pomemben vezni člen med podjetjem in končnimi kupci so trgovci, s katerimi smo v neprestanem stiku, izjemno pomemben pa je tudi direkten stik z ljudmi v Salonu pohištva Alples. Poleg osebne komunikacije in zbiranja predlogov in pobud, ki izvirajo iz vsakdanjega reševanja problemov oz. prilagajanja željam in potrebam kupcev, si pri razvoju novosti pomagamo tudi z analizami povpraševanj s spleta, anketami in oblikovanjem ciljnih skupin.

Ciljne skupine so predvidene skupine ljudi, ki naj bi jih povezoval skupni način razmišljanja in življenja in služijo predvsem oblikovanju celotnih interjerjev in določanju različnih stilov pohištvenih postavitev – od brezčasnih gladkih ploskev in belin, do sproščujoče naravnih lesnih dekorjev, peščenih tonov in okroglin, kot tudi trendovskih poševnin in sivin, elegantnega in svetlečega glamurja, ali izbora živahnih barv. Kljub ciljnim skupinam, ki jih povezujemo z določenim življenjskim slogom in okusom, ter služijo predvsem oblikovanju celotnih interjerjev za pomoč pri komunikaciji s potencialnimi uporabniki, smo pozorni tudi na dovršenost vsakega posameznega pohištvenega kosa in detajla – na voljo so namreč tudi posamezni pohištveni kosi, ter povezovanje in mešanje različnih uporabnih možnosti in stilov.

Pohištvo Alples izpolnjuje naslednje osnovne zahteve sodobnega uporabnika: popolna uporabnost in ergonomičnost vsakega pohištvenega kosa, kakovostni materiali in izdelava za dolgo uporabo, odprtost številnih možnosti na podlagi enostavnega kombiniranja in prilagajanja različnim prostorskim omejitvam, pester izbor barv pa je še dodatna prednost. Največ individualne izbire je na voljo pri pohištvenih programih po meri. To so predvsem kuhinje s pridruženimi dnevnimi sobami in vgradne omare. Vse več parametričnosti je s prilagajanjem mer določenih pohištvenih kosov, rezanjem formatov po meri in povečanim izborom barv in ročajev na voljo tudi v sklopu pohištvenih programov za opremo spalnic, ter otroških in mladinskih sob.

Z namenom obvladovanja ponudbe, ki naj bi bila kolikor mogoče individualna, vendar dobavljiva cenovno ugodno, hitro in brez napak, sledimo tudi smernicam, ki jih narekujejo tako obstoječa tehnologija, kot tudi možnost ustrezno preproste in jasne komunikacije s pomočjo razstavnih eksponatov in risb, ter tudi strategija podjetja. Sodobni uporabnik poleg popolne uporabnosti opreme in pohištvenih sestavov po lastni meri in okusu zahteva tudi povezljivost s sodobnimi tehnologijami in interakcijo z interjerjem oz. prilagodljivost prostora spreminjajočim se potrebam in počutju, istočasno pa tudi zdravo in ekološko okolje.

Enako pomemben, kot stik z ljudmi, ki povprašujejo po pohištvu in trgovci, je pomemben tudi stik z razvojem novosti na trgu ponudbe materialov, pa tudi družbenih in modnih trendov. Za razvoj znanja ne zadostujejo le izkušnje, zato pozornost posvečamo tudi različnim izobraževanjem.

Na področju opreme kuhinj širok izbor elementov in kvalitetna storitev svetovanja omogočata postavitve, ki prijetno in domače vzdušje lahko pričarata na povsem individualni način. Poleg klasičnih osnovnih elementov in visečih omaric imajo kuhinje Alples tudi številne namenske elemente za posebne primere. Kotni elementi (nizki in visoki), zaključne omarice, izvlečne kolone, vitrine, elementi za vgradnjo bele tehnike … Vsak prostor je edinstven in takšna je tudi vsaka nova kuhinja Alples. Kuhinja je osrednji prostor doma, zato je še kako pomembno, da je funkcionalna, ergonomsko oblikovana, varna in da zagotavlja estetiko po željah uporabnika. Majhne, ali velike z otokom – so kuhinje Alples prilagojene tudi prostoru, ki je na voljo. Ker danes ni več strogega ločevanja prostorov, lahko s kuhinjskimi elementi opremimo tudi dnevno sobo ali jedilnico. Izbirati je mogoče med številnimi različnimi lesnimi dekorji, barvami front, stopnjami sijajnosti obdelave, ročaji, stili,… Ponujamo več modelov kuhinj, ki temeljijo na različnih stilih – od modernega, do klasičnega in podeželskega.

Vgradne garderobne omare z drsnimi, ali klasičnimi krilnimi vrati so primerne za opremo vseh prostorov v hiši. Najpogosteje so umeščene v spalnice, vendar to že dolgo ni več pravilo. Elementi garderobnih omar po meri Alples so primerni tudi za postavitev pohodnih omar in opremo garderobnih sob. Uporaba pohištvenega programa vgradnih omar je danes zelo pogosta še v predsobah, v otroških in mladinskih sobah, ter celo kopalnicah, saj zagotavlja najboljši izkoristek prostora. Pomemben člen garderobnih omar, so kakovostni materiali tako drsnih, kot klasičnih vrat – vodila, okovja in ročaji. Pomembni so tudi vsi ostali detajli, ki pogosto na prvi vtis niti niso opazni, kvaliteta pa se še kako občuti ob dnevni uporabi. Notranjost vgradnih omar je mogoče prilagajati uporabnikovim željam in potrebam – vključimo lahko različne predale, obešala, držala, police in poličke ter ostale dodatke, ki so v pomoč, če želimo uporabljati dobro organiziran shranjevalni prostor. Funkcionalnost, prilagodljivost in lep videz, so bistveni pri povpraševanju po garderobnih pohištvenih elementih.

Pri pohištvenih programih za opremo spalnic, otroških in mladinskih sob, dnevnih sob in dveh linijah pohištva za opremo celotnega doma, vključno s predsobami, proizvodnja za doseganje kratkih dobavnih rokov in ugodnih cen poteka na zalogo. Modularnost pohištvenih programov in sistem pakiranja v kartone dovoljuje veliko številko različnih kombinacij sestavnih delov, vendar je izbira barv nekoliko manj široka, kot pri programih kuhinj in vgradnih omar, vendar vseeno široka.

Poleg kupcev, ki jih zanima oprema doma, smo na voljo tudi kupcem, ki jih zanima oprema hotelskih in apartmajskih sob, dijaških in študentskih domov, domov za starejše, poslovnih, industrijskih, športnih in stanovanjskih objektov.

Novi razvojni projekti poleg ustaljenih pristopov k industrijskemu oblikovanju in preverjanju konstrukcijskih lastnosti, videza in izbora materialov, uporabnosti in ergonomičnosti, vključujejo tudi preverjanje rezultatov restorativnega in biofilnega oblikovanja. Področje dobrega počutja v lastni koži in povezanosti z naravo je pogosto predstavljeno kot nekaj zelo zaželenega, ali celo zdravega, vendar so podatki, na katere bi se lahko pri izboru ustreznih lastnosti restorativnega ali biofilnega pohištva, lahko oprli tudi razmeroma skopi in nezanesljivi. V Alplesu smo, v sodelovanju z zunanjimi partnerji, z meritvami preverili vpliv delovanja komponent čutnih zaznav (svetlob, zvokov in vonjev) v sklopu pohištva na počutje uporabnika. Izmerili smo tudi učinkovitost v pohištvo vgrajene zaščite pred radio-frekvenčnimi elektromagnetnimi sevanji v sklopu nove blagovne znamke ProtectYOU Technology by Alples.

Razvojni projekti se ne dotikajo le naših kupcev, ali trgovcev, ampak tudi okolja, ki je dom vseh nas. Poleg uporabe ostankov za ogrevanje mesta z biomaso, iščemo tudi možnosti, kako bi ostanke pri razrezu plošč in ostanki ventilacijskega sistema uporabili tudi kot nov material.

Poleg široke ponudbe pohištva za opremo najrazličnejših interjerjev po meri uporabnika in novosti, ki v segment pohištva prinašajo povsem nove funkcije, so na voljo tudi različne storitve – svetovanje na prodajnih mestih in preko spleta, načrtovanje in risanje, izmera, dostava in montaža. Podjetje je vključeno v sistem ravnanja z embalažo in odpadno embalažo.

Oblikovalsko razmišljanje na Alplesov način

Alples je eno redkih slovenskih pohištvenih podjetij s 65-letno tradicijo. Preživetje in uspeh tudi v najtežjih obdobjih pripisujemo predvsem visoko usposobljenemu kadru, lastnemu razvoju, vztrajnosti in drugačnosti od ostalih proizvajalcev, pa tudi optimalnemu razmerju med kakovostjo in ceno. Z bogato tradicijo smo si pridobili izkušnje in znanje s katerimi znamo izkoristiti nove trende in tehnologije, ki jih zajete v sodobne izdelke nudimo kupcem.

Razvoj novosti za lastno blagovno znamko je multidisciplinarni proces, ki poteka dolgoročno, konstantno in kontrolirano. Poslovni model je usmerjen v individualno reševanje potreb kupcev v skladu s spreminjajočimi se trendi. Pri spreminjajočih se trendih deloma gre za modo, predvsem pa spremembe v razmišljanju in delovanju uporabnikov, ter spremembe pri ponudbi materialov in repromaterialov. Alples je zelo pogosto vključen v razvoj novosti pri dobaviteljih, tako na tehničnem, kot na oblikovnem nivoju.

Multidisciplinarna razvojna ekipa, v kateri so tudi arhitekti in oblikovalci, se pri snovanju novosti povezuje z različnimi partnerji – tako institucijami, kot podjetji. V podjetju Alples se zavedamo pomembnosti lastnega razvoja, spoštujemo domače znanje in ustvarjalnost in jima posvečamo tudi veliko energije. Glede na način obvladovanja ponudbe in povpraševanja, je oblikovanje industrijsko, kar pomeni, da sledenje potrebam ljudi in izbranim stilom vedno vključuje tudi tehten premislek o načinu izdelave in vgradnje sestavnih delov, modularnosti in uporabnosti delov na nivoju celotne ponudbe, ter načinu prodaje in logistike, ki lahko vpliva na ceno ali kvaliteto izdelka, posledično pa tudi zadovoljstvo uporabnikov in ekonomski vidik produkta z vključenimi storitvami.

Poleg produktov iz lastne blagovne znamke, je pomemben segment Alplesove ponudbe tudi opremljanje poslovnih in namestitvenih objektov, kjer so ravno tako ali še bolj pomembne funkcionalnost, trajnost in ergonomičnost pohištva. Z ekipo strokovnih sodelavcev in arhitektov, ter z veliko zmogljivostjo lastne proizvodnje smo zanesljiv in kompetenten partner za celovito izvedbo opreme objekta.

Zavedamo se tudi pomena znanja in preizkušanja novosti oz. dolgoročnega pristopa k razvoju pohištva za opremo interjerja prihodnosti. Zavedamo se tudi pomena inovativnosti in drugačnosti za uporabnikovo udobje in dobro počutje. Brezžično povezane sodobne elektronske naprave so brez dvoma vstopile v naše domove in njihova prisotnost še eksponentno narašča. Ljudje si želimo udobja, ki ga prinaša povezljivost, istočasno pa si želimo tudi ekološkega in zdravega okolja. Vzporedno z rastjo trga mobilne tehnologije in z internetom povezanih brezžičnih naprav, je dostopnih tudi vedno več reprezentativnih neodvisnih raziskav, ki se ukvarjajo s problematiko negativnega vpliva mikro-sevanj ob uporabi naprav v stiku ali bližini s telesom. V Alplesu smo se prvi odzvali na problem povezovanja nasprotujočih si teženj sodobnega uporabnika s skrbno industrijsko oblikovanimi in dovršenimi pohištvenimi kosi.

Pohištvo z vgrajeno RF EMS zaščito ne poskuša zanikati trenda rasti uporabe z internetom povezanih elektronskih naprav, vendar uspe omejevati njihov negativni vpliv na dobro počutje in zdravje uporabnika.

Elementi čutnih zaznav so pohištveni kosi z inkorporiranimi komponentami za emocijski inženiring, kar pomeni, da uporabnik lahko s kombinacijami barv svetlob, zvokov in vonjev po lastni izbiri vpliva na trenutno, ali želeno počutje. Veliko pozornosti posvečamo razvijanju pohištvenih elementov za pametno shranjevanje garderobe, na nivoju ponudbe kuhinj pa pametno shranjevanje živil. Tako pametna garderobna omara, kot pametna shramba omogočata nadzor nad zalogami z uporabo telefonske aplikacije, ali RFID kod. Garderobna omara je lahko tudi uporabnikov osebni stilist, ali vključuje segmente za dezinfekcijo, pametna shramba pa kreira nakupovalni seznam. V nočno omarico in posteljo iz novega pohištvenega programa za opremo otroških in mladinskih sob Magnet je vgrajena zaščita pred radio-frekvenčnimi sevanji, ki jih oddajajo povezane brezžične elektronske naprave. Spimo vsaj 7-8 ur na dan, pogosto v bližini elektronskih naprav, zato smo problematiko negativnega vpliva RF EMS najprej reševali pri postelji in nočni omarici za opremo otroških in mladinskih sob. Za pohištvo z vgrajeno zaščito pred radio-frekvenčnimi elektromagnetnimi sevanji smo oblikovali novo blagovno znamko ProtectYOU Technology by Alples.

Inovativnost

Razvojno razmišljanje in izboljševanje obstoječe ponudbe, ki je predmet stalne prakse, vzpodbuja tudi razvoj stalnih inovacij v ponudbi. Z raziskovanjem možnosti, ki jih uporabniku razpira vključevanje restorativnega in biofilnega oblikovanja, pa tudi vključevanjem možnosti, ki jih nudi razvoj sodobnih tehnologij, smo pozorni tudi na možnosti za razvoj novosti v prihodnosti.

Oblikovalsko razmišljanje, ki uporabnika in podjetje Alples povezuje preko pozornega oblikovanja, celostne ponudbe izdelkov in storitev, ter individualnih prilagoditev je precej naraven proces. Pobude za razvoj novosti izhajajo tako iz potreb s trga, kot tehničnega znanja in poznavanja trendov s strani Alplesa. Razvoj novosti zahteva veliko truda in predanosti, pa tudi določen čas, ki je potreben za to, da iz idej zraste dovršen izdelek, zato je vedno usmerjen prihodnost tudi po več let. Inovativnost na področjih, ki so za pohištveno industrijo in tudi Alples nova, se v procesu oblikovalskega razmišljanja, vsaj v začetku izvira iz predpostavk, pri čemer se nekatere izkažejo tudi za napačne, nekatere pa vedno tudi pravilne in uspešne.

Obdobje epidemije in zaprtje pohištvenih salonov je tudi nas vzpodbudilo k izboljšanju komunikacije preko spleta, svetovanja, pa tudi nakupov na daljavo. Glede na to, da tisk in računalniški ekran lahko spremenita barve in je pri pohištvenih površinah izjemno pomemben tudi občutek ob otipu materialov, veliko pozornosti posvečamo tudi pripravi vzorcev materialov, tako za razstavna mesta, kot tudi pošiljanje po pošti. Pri nakupu pohištva je za končno zadovoljstvo vsekakor še vedno izjemno pomemben obisk razstavnega prostora, osebni stik s svetovalcem in ogled detajlov na razstavnih eksponatih. Z natančnimi predstavitvami in možnostjo naročanja pohištvenih kosov, posebno tistih manjših tudi za potencialne uporabnike s področij, kjer ni Alplesovih prodajnih mest, se bomo v prihodnosti še ukvarjali.

Tako kot pri otipu in ogledu detajlov od blizu ob nakupu pohištva in pogovoru, ki razpira nadaljnja vprašanja, je prostorski stik pomemben tudi pri razvoju novosti v sodelovanju s partnerji in dobavitelji. Isto velja za spremljanje rezultatov meritev, pri čemer pa je bilo omejitev za najnujnejša individualna srečanja manj in smo v času epidemije na trg lahko uspešno lansirali novosti pri izboru materialov in barv na področju pohištva po meri, ter razvili nov pohištveni program za opremo otroških in mladinskih sob Magnet, s pridruženo blagovno znamko pohištva z vgrajeno zaščito pred radio-frekvenčnimi elektromagnetnimi sevanji ProtectYOU Technology by Alples. Za nami je tudi prvi spletni hišni sejem v zgodovini Alplesa.

Izkušnja z vsemi čuti oz. z izbranimi čuti je vsekakor izhodiščna lastnost elementov čutnih zaznav, ki jih razvijamo v sklopu projekta Dom 24h. Projekt povezuje napredne rešitve dobaviteljev s področja Slovenije, med katerimi je tudi Alples, rezultat pa bo kmalu na ogled in preizkus v vzorčni hiši Marles, v Limbušu. V objektu, ki bo v celoti opremljen z najnovejšim pohištvom iz Alplesa, bo mogoče videti in preizkusiti tudi pametno kuhinjsko shrambo.

Tehnologija

Naš poslovni model je že zdaj usmerjen v reševanje individualnih potreb kupcev. Ko govorimo o opremljanju kuhinj, ter predsob in spalnic z omarami po meri, je pristop popolnoma individualen – mere pohištva se prilagodi meram prostorov, arhitekturnim detajlom v prostoru in željam naročnika. Smo v uvajanju nove programske opreme za konstruiranje, avtomatsko povezavo s proizvodnjo in prodajno podporo, ki nam bo zagotavljala hitrejše odzive na potrebe strank in še višjo kakovost. Seveda sledi tudi naložba v posodobitev strojne opreme. Prvi del naložbe v višini približno 1 milijon evrov bomo izpeljali že letos. Za lažjo in pravilno odločitev pri nakupu pohištva danes ne zadostuje prepričevanje stranke ali izdelava nekakovostna skic pohištva. Potrebna je vrhunska vizualizacija, kjer nas navdušijo in prepričajo tudi detajli. Tovrstni pristop je v Alplesu prisoten že dolgo časa, vsekakor pa mu bomo posvečali tudi še veliko pozornosti.

O Alplesu v prihodnosti

V Alplesu bomo vsekakor nadaljevali z razvojem pohištva lastne blagovne znamke tudi v prihodnje. Dobro poznamo svoje kupce, zato vemo, kaj potrebujejo in kaj si želijo. Največje zadovoljstvo nam je, da jim lahko pomagamo ustvarjati dom, ki ga bodo dolga leta občudovali in ki jim bo nudil domačnost in toplino. V zadnji treh letih smo trgu predstavili nove modele kuhinj Riva in posodobili tudi vse obstoječe modele, ter pripravili nov katalog za pomoč pri komunikaciji s trgovci in kupci. Razvili smo tudi novo družino spalnic Arabeska in veliko novih materialov in barv vključili tudi v program vgradnih omar. Zadnja novost je pohištvo za opremo otroških in mladinskih sob Magnet, v katerega je vključena tudi znamka z vgrajeno zaščito pred negativnimi vplivi sevanj povezanih elektronskih naprav ProtectYOU Technology. V nadaljevanju bomo na področju pohištva po meri ponudili še več možnosti za individualne prilagoditve postavitev prostorom in željam uporabnikov.

Napisala: Katarina Globočnik, mag. ind. oblik. 


Preberite si še 

Zakaj izbrati Alples?

O podjetju Alples

Alples je zakon!

Podprimo domače proizvode in pomagajmo našemu gospodarstvu

Dom24h – dom prihodnosti

Alples skozi čas. Od začetkov do danes.

65. obletnica podjetja Alples

Življenjska doba pohištva

Kakovost, eleganca in zanesljivost pri opremljanju objektov

Ostaja zdrava nostalgija

Inovativne rešitve za zaščito zdravja

Prednosti Alples kuhinj

Zakaj kuhinje Alples?

Zakaj izbrati kuhinjo Alples?

Vedno v razvoju_ novi modeli kuhinj 2020/21

Opremljanje objektov