Salon Piši nam Pokliči nas Lokacija

Najnovejše smernice pri opremi kuhinje in jedilnice

Kuhinje

Datum objave: 10.07.18

Oblikovno so kuhinje še vedno  ravnih in čistih linij, niso pa več tako strogo manimalistične, kot  so bile v zadnjih letih.  Osnovni ambient se popestri z raznimi dodatnimi elementi, ki so v drugi barvi,  n.pr. odprtim regalom,  nekaj policami ali pa so drugačna samo katera od vrat. Tudi postavitev teh elementov je precej razgibana. Na ta način je celoten ambient videti  toplejši in prijetnejši.

Po drugi strani pa prav ti dodatni elementi, kot tudi modularnost pohištva  prispevajo k unikatnemu videzu ambienta in tako zadoščajo potrebi po individualnosti.  Opazna je rast ponudbe, ki omogoča uporabniku maksimalno prilagajanje pohištva, ne le v barvi, ampak tudi karakteristiki izdelka.  Interier je vedno bolj individualno oblikovan. Več detajlov  omogoča več svobodnih kombinacij, kar se bo pojavljajo tudi pri  pohištvu. Detajli v obliki okvirov, zaključkov ali ročajev omogočajo nov in individualen videz.

Že nekaj časa velja, da sta kuhinja in dnevna soba vedno bolj povezani. Velikokrat se nahajata v istem prostoru, temu pa zdaj sledi tudi oprema.  Po mnenju naše arhitektke Dane Poljanec  se spremembe  v opremi in pristopu do oblikovanja dogajajo  zaradi spremenjenih življenjskih okoliščin.  Predvsem so tu mladi, ki na novo  postavljajo bivalno okolje zase in za svoje družine. Njihovo razmišljanje gre v smeri  vedno močnejše povezanosti in  večfunkcionalnosti  prostora ter opreme.

Oblikovno in barvno enako pohištvo, s katerim je opremljena kuhinja, se nadaljuje v dnevni prostor. Nekateri elementi se lahko uporabijo tako v kuhinji, kot dnevnem prostoru ali pa imajo  funcijo predelne stene. Včasih se elementi v drugi barvi uporabijo samo v enem delu prostora, včasih pa v obeh delih v različnih barvah.

Kateri materiali in barve so v uporabi, katere lahko pričakujemo tudi prihodnje leto?

Osnovne barve  so bela  in njene izpeljanke, kakršni sta smetanova bela  ali umazano bela. Ponovno se je pokazala pomembnost nevtralnih barv.  Bela se kombinira z drugimi nevtralnimi barvami, kot so različni odtenki sive, pa tudi novi odtenki rjave (barva bele kave in rjavo sivi odtenki). Nevtralne barve se pojavljajo v celotni paleti od bele do temne in kombinirajo z belo.

Za popestritev so večkrat dodani barvni  poudarki v kateri od barv, kot so n.pr. zelena, modra, rumena…

Drug način kombiniranja in popestritve pa so elementi v lesnem dekorju. V lesu so lahko posamezni elementi, lahko samo del front, lahko le notranjost odprtih regalov ali pa posamezne police ali stene.

Svet lesnih dekorjev trenutno definira mnogostranskost hrasta. Noben drug les ni tako spremenljiv ali omogoča tolikih različnih oblik mojstrstva. Njegov lesni značaj je tako vedno nov, v barvah od bež do temno rjave, eleganten ali rustikalen, moderen ali postaran. Ta trend je torej upoštevan in se kaže v številnih inovacijah.

Pohištvo je velikokrat lakirano in prisotno tako v  mat, kot sijajni izvedbi.  Gladke površine   nevratralnih barv se lepo kombinirajo  z materiali izrazite strukture, kakršen je tudi hrast. Globoke, naravne in izrazite strukture pomagajo poudariti paleto nevtralnih barv.

Posebna mešanica topline in nevtralnosti omogoča veliko raznolikost aplikacij, pri čemer nastajajo vedno bolj harmonične rešitve.

Delovne površine se predstavljajo na dva nacina: s svojimi mirnimi, nevtralnimi podobami na eni in zelo izrazitimi na drugi strani, odvisno pac od znacaja materialov uporabljenih za fronte in korpuse. Pomembnost tipicnih dekorjev za delovne površine se bo v bodoce povecevala, ne glede na to, ali bodo uporabljene za poudarke ali za celotno delovno površino neke postavitve.

Ali lahko v prihodnosti pričakujemo še večjo avtomatizacijo odpiranja in zapiranja kuhinjskih predalov, omar ali bo to ostalo le pri prestižnejših izvedbah?

Po mnenju naše arhitektke bo vedno del uporabnikov želel avtomatizacijo odpiranja in zapiranja elementov, vendar  pa to ne bo veljalo ta uporabnike na sploh. Vrednote se spreminjajo, potrebe se spreminjajo. Po njenem mnenju bodo prevladovale preprostejše stvari. Nenazadnje tudi zaradi cene.


Povezava na katalog kuhinj!

Dogovorite se za brezplačni 3D izris kuhinje.

Tiskano izdajo kataloga si lahko naročite tukaj.

Povpraševanje lahko pošljete na alples@alples.si ali nas obiščete v najbližjem salonu pohištva Alples.

Za začetek pa prebrskajte spletno stran tukaj.

In ne pozabite, na trenutne ugodnosti! Povezava: tukaj!