Salon Piši nam Pokliči nas Lokacija

Ideje kako opremiti stanovanje

Pohištvo za ves dom

Datum objave: 16.12.19

Na kaj vse moramo pomisliti, ko se lotimo opremljanja stanovanja?

Opremljanje stanovanja predstavlja precejšen zalogaj. Ne samo finančno, pač pa moramo najti tudi ideje, kako bomo stanovanje opremili, tako da nam bo všeč ter da bo hkrati tudi funkcionalno in udobno za bivanje. Dan danes prevladujejo ravne linije in ostri robovi, barve so povečini svetlejše, vendar se lahko, če je prostor dovolj velik, igramo tudi s temnejšimi barvami. Pri opremljanju stanovanja moramo biti pozorni na to, da je stanovanje opremljeno praktično in da se bomo v njem počutili udobno. Prostori v stanovanju naj bodo na nek način povezani, da bo stanovanje imelo smisel. Lahko jih povežemo z določeno barvo ali materialom, lahko se odločimo za podobno barvo zaves ali preproge.

Vse bolj popularne so kuhinje z dnevno sobo, ki delujejo veliko prostorneje

Večina ljudi, ki se opremljanja stanovanja loti, začne pri opremi kuhinje. Dan danes so popularne kuhinje z dnevno sobo, saj odprt prostor deluje veliko večji in enostavneje »zadiha«. Kuhinja mora biti funkcionalna, poleg tega pa moramo poskrbeti za to, da bo delovne površine dovolj, da bomo lahko v kuhinji brezskrbno ustvarjali domače dobrote. Element, ki ponuja oboje, je kuhinjski otok. Kuhinjski otok se lahko pohvali s prostorno notranjostjo, kamor lahko pospravimo kuhinjske pripomočke ali živila, poleg tega pa ponuja tudi veliko delovne površine, ki jo lahko s pridom uporabimo. Če prostora za kuhinjski otok nimamo, se lahko za boljši izkoristek prostora odločimo za namestitev tako imenovanih ”izvlečnih shramb”. Gre v bistvu za predale, ki jih izvlečemo iz elementa, do njihove vsebine pa tako veliko enostavneje dostopamo. Poskrbeti moramo tudi da bo t.i. delovni trikotnik (prostor med pomivalnim koritom, hladilnikom in kuhalnim delom) imel smisel. Vse tri postaje si morajo biti dovolj blizu, da delo v kuhinji nemoteno poteka, hkrati pa morajo biti postaje ravno dovolj narazen, da lahko med kuho brezskrbno odlagamo posodo, živila in kuhinjske pripomočke, ki jih uporabljamo.

Ko se lotimo opremljanja jedilnice in dnevne sobe, bodimo pozorni na to, da bo prostor prijeten in koherenten. Pri izbiri pohištva za jedilnico bodimo pozorni na to, da bo jedilna miza dovolj velika, da bomo lahko za njo pogostili tudi prijatelje. Stoli naj bodo udobni in prijetni tudi za več urno sedenje. Če se odločimo za okroglo mizo, je dobro, da se stoli ujemajo, če pa se odločimo za kvadratno oziroma pravokotno mizo, pa lahko med seboj kombiniramo več različnih stolov.

Tudi v dnevni sobi moramo poskrbeti za udobje, hkrati pa naj bo v dnevni sobi dovolj prostora za odlaganje različnih drobnarij. Morda si lahko umislimo tudi knjižno polico, če nam prostor to dopušča. Sedežna garnitura naj ustreza prostoru. Dan danes so popularne sedežne garniture v obliki črke L ali celo v obliki črke U, saj ponujajo obilico prostora.

Pri opremljanju spalnice se lahko odločimo za igrivo in elegantno spalnico Arabeska

Veliko pozornosti pa moramo posvetiti tudi opremljanju spalnice, ki je navadno nekoliko zahtevnejše. V podjetju Alples ponujamo spalnico Arabeska, ki predstavlja igrivost, eleganco in udobje v enem. Spalnica Arabeska je prilagodljiva različnim prostorskim okvirom in stilom. Kombinacije preprostih ploskev, modnih poševnin in prijetnih oblin so lahko osvežujoče svetle, sproščujoče naravne, ali glamurozno šik. Spalnico Arabeska lahko zaradi široke ponudbe barv in lesenega dekorja popolnoma prilagodimo svojim željam in okusu. Poleg tega nam spalnica ponuja tudi možnost različne izbire pohištva. Tako se lahko pri opremljanju spalnice odločimo za veliko omaro z drsnimi vrati, ki jo lahko predelimo z nišo, za odlaganje različnih drobnarij ali pa v njo zgolj postavimo okrasno vazo, ali pa se odločimo za tako imenovano ”walk in” omaro, ki pravzaprav predstavlja garderobo. Postelja je nekoliko višja in zato ponuja veliko mero udobja, nočne omarice pa lahko prilagodimo svojim željam – odločimo se lahko za omarice z vratci ali pa zgolj za nočno poličko, kamor bomo odložili knjigo pred spanjem.

Opremljanje spalnice Arabeska

Oprema za otroške sobe naj bo takšna, da bo rasla skupaj z otrokom

Ko opremljamo stanovanje, pa nikakor ne smemo prezreti opreme za otroško sobo, ki naj bo izbrana tako, da bo »rasla« z otrokom, saj se bo naš malček izjemno hitro razvijal. V začetnih letih moramo poskrbeti za igralni kotiček, ki se bo kasneje razvil v pisarniški kotiček. Otroško sobo lahko opremimo z nekoliko več barvami, saj se vsi zavedamo, da imajo otroci zelo radi barve. Postelja naj bo udobna, predvsem pa moramo poskrbeti za udobno vzmetnico, ki bo malčku omogočala zdrav razvoj njegovega telesa.

Pohištvo za predsobo naj zajema omarico za čevlje in obešalnik

V sklopu opremljanja stanovanja nam sedaj ostane še predsoba, ki za opremljanje navadno ni zelo zahtevna. V predsobo je dobro namestiti omarico za čevlje, če nam prostor dopušča, pa lahko vanjo postavimo kar omaro, kamor bomo pospravili jakne in plašče. Če je predsoba premajhna pa se lahko določimo za stenski ali samo stoječ obešalnik. Seveda je ogledalo nepogrešljiv del predsobe, saj se lahko tako pred odhodom od doma še zadnjič pogledamo in ugotovimo, ali je vse na mestu, potem pa se v miru odpravimo novim izzivom naproti.