Salon Piši nam Pokliči nas Lokacija

Otroška soba naj se razvija skupaj z otrokom

Otroške in mladinske sobe

Datum objave: 21.10.19

Ko se lotimo opremljanja otroške sobe se moramo že takoj na začetku zavedati, da otroci zelo hitro odraščajo s tem pa se spreminjajo tudi njihove potrebe, zato velja sobo opremiti tako, da jo bomo lahko uporabljali skozi različne faze otrokovega razvoja. S tem namenom je primerno izbrati pohištvo, ki ga bo otrok lahko uporabljal tudi, ko bo prešel v najstniška leta. Seveda pa bomo kljub vsemu nekaj kosov pohištva verjetno morali zamenjati. 

Otroške in mladinske sobe Magnet
Magnet – zaščita proti sevanju na tapecirani vzglavni končnici

 

Pri opremi otroške sobe moramo vedno najprej pomisliti na varnost

V prvi vrsti je pri izbiri pohištva za otroško sobo potrebno izbirati elemente, ki so varni in trajni. Velikokrat straši namreč zanemarijo dejstvo, kako zelo pomembna je kakovost pohištva, ki ga postavijo v otroško sobo. Če se odločimo za manj kakovostno pohištvo, lahko v skrajnem primeru prihaja tudi do različnih alergij ali motenj spanca. Prav zato je dobro izbrati masivno pohištvo, saj je les naraven material in ne vsebuje škodljivih kemikalij. Preveriti je dobro tudi, da je les površinsko obdelan z laki na vodni osnovi, ki so prijazni do otrok in okolja. Nikakor pa ne gre zanemariti zaobljenih robov v otroški sobi, saj se lahko na ostrih robovih otrok med igro tudi poškoduje. Če je otrok še majhen, lahko za varnost dobro poskrbimo tudi z zaščitnimi stranicami, ki jih lahko kasneje odstranimo in nižje spuščenimi posteljami. Pri slednjem moramo biti pozorni, da vzmetnica ne leži neposredno na tleh.

Izjemno pomemben element otroške sobe je vsekakor otroška postelja. Spanec je za otroka zelo pomemben, saj se otroško telo med spanjem razvija in pripravlja na nov dan. Zato je nujno potrebno, da sta otroška postelja pa tudi vzmetnica, ki jo za otroka izberemo, kakovostni in udobni. Otroku mora vzmetnica nuditi dovolj opore, da se bo lahko njegovo telo normalno razvilo. Za opremo otroške sobe je modro izbrati pohištvo, ki ”se razvija z otrokom”, od dojenčka do najstnika. Zato se nam nikakor ni potrebno bati izbire nekoliko večje postelje tudi, če je naš otrok še nekoliko manjši. Za varnost lahko poskrbimo z zaščitnimi stranicami, višek prostora pa lahko zapolnimo z mehkimi blazinami ali plišastimi igračami. Tako bo malčku še udobneje, počutil pa se bo varnega. Ker otroci rastejo prehitro je nakup večje otroške postelje naložba za prihodnost. Preveriti pa je potrebno, da ima ležišče letveno dno in ne zgolj desk, ker posledično diha veliko slabše.

Kaj lahko naredimo, če je soba našega otroka nekoliko manjših dimenzij?

Velikokrat pa se zgodi, da je otroška soba nekoliko manjših dimenzij. Takrat se lahko odločimo za otroško posteljo na višini, ki nam bo prihranila veliko prostora. Prostor pod otroško posteljo okrasimo z zavesicami in že je tukaj prikupen kotiček za igranje. Z vstopom v šolo pa bomo igralnico pod posteljo zamenjali s pisalno mizo ali regalom. Tako lahko tudi manjše otroške sobe delujejo izjemno prostorno in estetsko dovršeno. V kolikor v sobi bivata dva otroka lahko v manjših sobah namestimo otroški pograd.

 

Otroško sobo je potrebno že na začetku opremiti s pisalno mizo, na kateri bo spoznaval različne materiale, barval in risal, ali pa se igral ob mizi in stolčkih. Res pa je, da bomo morali prvotno mizo kmalu po vstopu našega malega junaka v šolo, nadomestiti z novo otroško pisalno mizo, na kateri bo lahko pridno delal domače naloge in utrjeval snov, ki so jo vzeli v šoli. Pri nakupu otroške pisalne mize nikakor ne smemo pozabiti tudi na namizno svetilko, ki bo našemu malčku ponujala dovolj svetlobe, da pri učenju njegove oči ne bodo trpele. Če pa se le da, je dobro, da otroško pisalno mizo postavimo ob okno, tako da na mizo doteka tudi nekaj naravne svetlobe.

Omara za otroško sobo naj bo prostorna njena notranjost pa smiselno razdelana

Pri opremi otroške sobe pa nikakor ne smemo pozabiti na omaro. Omara za otroško sobo naj bo prostorna in razdeljena na več delov. Na eno stran lahko zložimo otrokova oblačila, spet na drugi strani lahko namestimo igrače, s katerimi se naš malček ne igra zelo pogosto. Če imamo prostor, se lahko odločimo za vgradno omaro, ki ponuja še nekoliko več prostora kot standardne omare. V vsakem primeru pa lahko na vrh omar postavimo stvari, ki jih ne uporabljamo zelo pogosto.

Otroške sobe in mladinske sobe Magnet
Magnet_07_bela/marelca/vzorec

 

Pri opremljanju otroške sobe ne pozabimo na to, da imajo otroci radi barve

Pri opremi otroške sobe nikakor ne smemo pozabiti na barve. Otroci so razigrana bitja, ki jim je nekoliko barvitosti všeč, zato jim nekaj barv v njihovi sobi lahko privoščimo. Naše otroške sobe so razigrane in polne barv ali pa v bolj nevtralnih tonih, ki jih lahko pokombinirate z barvastim dekorjem.

 

Povezava na katalog otroških sob Magnet!

Dogovorite se za brezplačni 3D izris otroške sobe.

Tiskano izdajo kataloga si lahko naročite tukaj.

Povpraševanje lahko pošljete na alples@alples.si ali nas obiščete v najbližjem salonu pohištva Alples.

Za začetek pa prebrskajte spletno stran tukaj.

In ne pozabite, na trenutne ugodnosti! Povezava: tukaj!